Identiteit, status en trots

met 1 reactie

Net weer lekker creatief kenniswerk gedaan. Dit keer niet buiten in de zon maar binnen bij een gezellig vlammende houtkachel in een tuinhuis. Dat heb je met fris voorjaarsweer. De interactie was weer creatief en verhelderend. Ik ben blij. Met de drie woorden in de titel kwam ik fietsend thuis. Wat vinden mensen belangrijk? Waar gaan ze/we voor?

Voor mij is het vreemd, dat mensen grotendeels hetzelfde willen. Massa’s mensen verhuizen in de zomer naar de zon. Veel mensen kopen een flatscreen TV en een auto. Dat geeft status. Je doet mee en kunt je zo identificeren met wat je hebt. Het leven is ondertussen wel druk. De Engelse uitdrukking ‘Keeping up with the Jones’ geeft prachtig weer waar het over gaat. Als je maar (minstens) even veel hebt als de buren.

Onze ecologische voetafdruk moet een factor 4 kleiner. Anders overleven we niet of zijn volgende generaties ongelukkiger dan wij. Hoe behouden we onze cultuur voor onze kinderen? Hoe blijven we trots op wie we zijn? Als Nederlanders? Als professional? Als ouder? Als individu? Wie zijn we echt? Ons gedrag moet veranderen. We hebben inmiddels genoeg. Nu gaan we ontdekken wie we echt zijn.

Medewerkers van organisaties zien inmiddels het licht. Vrij kunnen zijn – in waar en wanneer zij werken – vinden zij belangrijker dan een eigen werkplek op kantoor.

Één reactie

  1. Paul van Kan
    |

    Hierop verder bordurend. Het lijkt alsof er de laatste 10 jaar twee (belevings)werelden zijn: een wereld die doet alsof er niets aan de hand is en doorgaat met ontwikkelen op basis van oude principes en structuren naast een wereld die zich bewust is van de noodzaak om het roer echt om te gooien. Beide werelden kunnen gek genoeg binnen een persoon aanwezig zijn. Je bent tegen nog meer wegen, maar rijdt je suf van huis naar werk. Je wilt in het weekend fietsend genieten van een mooi landschap, maar hebt geen tijd om te helpen met wilgen knotten. De wijze waarop je werkt en leeft en wat je daarmee wilt betekenen voor jezelf en de maatschappij zijn niet langer iets persoonlijks maar geven aan hoe jouw bijdrage is aan een toekomstige aarde. Alles heeft met alles te maken. Naar mijn mening is de tijd rijp voor een andere manier van organiseren van werk (en leven). Gewoon beginnen !