Kansen benutten in 2016!

met 1 reactie

stock-photo-50642702-this-trafic-light-is-making-lateOp 12 december 2015 is een klimaatverdrag gesloten in Parijs. Wereldwijd moet de uitstoot van broeigassen omlaag om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Is dat relevant voor het MKB? Ja, natuurlijk!

Uitdaging  Er zijn kansen voor nieuwe bedrijvigheid; Van energiezuinige oplossingen tot opwekking en opslag van groene stroom. Intelligente producten, systemen en diensten voor gedragsverandering. Verouderde manieren van werken versneld vernieuwen. Het Nieuwe Werken en flexibel werken verder ontwikkelen met aandacht voor mensen en veranderingen in het werk. Kennisintensief, creatief of dienstverlenend kan slimmer en beter.

De term ‘vlinderrevolutie’ hoorde ik voor het eerst op Radio 1 in november 2014. stock-photo-52702122-he-enjoys-cycling-to-work Het ging over geweldloze omwentelingen; De fluwelen revolutie in 1989 in Tsjecho-Slowakije, de hoopvolle Arabische lente van enkele jaren geleden, de aanhang van Aung San Suu Kyi in Birma. Is er iets van te leren? Een visie en wenkend perspectief kan mensen inspireren om in beweging te komen, zonder dat dit van buitenaf wordt opgelegd.

Idee  Een metamorfose is een transformatie zonder strijd, bloed vergieten of geweld. De grauwe en moeizaam kruipende rups kapselt zichzelf in. In alle rust vindt – in een aantal weken – de transformatie plaats. Dan is de rups veranderd in een kleurige vlinder. Klaar om uit te vliegen? Nee, nog niet. Eerst moet de vlinder nog de spieren van zijn vleugels ontwikkelen. Dat doet de vlinder door zichzelf los te wringen uit de pop.

Voorbeeld  Dat lastige loswringen, daar gebeurt het. Een leefstijl veranderen van  ‘rupsjes nooit genoeg’ naar ‘vrolijke vrije vlinders’. Daar zijn spierballen voor nodig. De liefde voor mooie dure auto ’s vervangen voor genieten van meer buiten zijn en bewegen op de fiets. Het gebeurt!

Actie  Neem de ruimte voor lekker dromen over 2016; onder de douche, onderweg of in de pauze tussendoor. Waar verlang je naar? Wat heb je nodig? In de eigen functie, het bedrijf, voor klanten of thuis privé. Schrijf losse woorden op – bijvoorbeeld in de agenda- en laat het rijpen. Kijk er over een paar weken weer naar en je bent verrast over de waarde van die losse flarden.

Één reactie

  1. Manon
    |

    Wat een mooie blog. Veel succes met jullie vleugels uitslaan, voor jullie allebei.