HNW-studiedag Register-ergonomen

met Geen reacties

workshop 22 juni 2010Het Nieuwe Werken

22 juni 2010 leverde ik mijn bijdrage op een studiedag georganiseerd door Register ergonomen Nederland over Het Nieuwe Werken. Ik gaf een workshop, was panellid bij de eind-discussie en werkte mee aan een stuk over Het Nieuwe Werken en ergonomie.

De zaal bij ArboNed in Utrecht zat vol (zo’n 120 betalende bezoekers). Er waren ook veel niet-ergonomen die wel actief zijn op dit nieuwe werkterrein.

Mijn workshop heette HNW met ergonomische bril. Ik had een fijn klein groepje van 12 mensen. Ik kreeg geluiden van instemming over mijn uitleg van de beweging van statische naar dynamische organisaties. De visualisatie daarvan is te zien op de foto van de workshop hiernaast. In de industriële samenleving paste alles zo mooi in elkaar. Personen, groepen organisaties en markt waren perfect op elkaar afgestemd. Maar nu verandert alles zo snel, dat het niet meer lukt je proces zo tot in de puntjes te optimaliseren. De omgeving – markten – en organisaties veranderen. Groepen weken zich vaker los van organisaties en individuen hebben meer eigen wensen.

Aan het eind van de dag stond ik op het podium bij de paneldiscussie samen naast Roel Geenen van Veldhoen + Company, Wim Pullen van het Centrum voor People and Buildings en Harry Tweehuysen van BA&O en NAAW. Ik voelde me op mijn gemak bij de vragen van Joost Kadijk van New Shoes Today. Ik hoefde nauwelijks na te denken over antwoorden. Ik zat goed in mijn vel en voelde me zeker van mezelf. De antwoorden van pannelleden maakten duidelijk, dat er veel in beweging is. Op de leegstand van kantoren blijkt te worden ingespeeld met het ontwikkelen van nieuwe bestemmingen, zoals wonen. En Roel Genen zei heel eerlijk dat hij geen idee heeft waar we over 10 jaar staan. Zijn we dan nog meer geïndividualiseerd? Zelf denk ik dat we ons op nieuwe manieren gaan verbinden met anderen. Mensen zijn niet geboren om alles alleen te doen. We willen deel uitmaken van een groep en/of organisatie. Dat vinden we prettig en zo ontwikkelen we onszelf.

Ik kijk voldaan terug op deze dag. Op naar mijn volgende presentatie over HNW, waarschijnlijk in september.