Waar werken we?

met Geen reacties

Werken wanneer, met wie en waar je wilt verandert mensen. Mensen worden autonomer en vrijer. Ondertussen wordt werk intenser, flexibeler en complexer. ‘Waar ben je?’ is een veelgestelde vraag. ‘Waar wil en kan ik zijn?’ hoor ik steeds vaker. En: ‘Waarom en hoe?’

De nieuwe werker ontdekt nieuwe plekken om te werken. Een verhelderend gesprek is mogelijk tijdens een frisse wandeling. Een high tea op een historische locatie kan de basis zijn voor een langdurige relatie. Ook op plekken die niet zijn bedoeld om er te werken zijn tal van taken praktisch, geïnspireerd én comfortabel uit te voeren. Creatief kenniswerk kan productief én prettig zijn met nieuwe werkoplossingen. Mobiele werkers kunnen plekken kiezen waar ze echt willen zijn.

De nieuwe werkgever speelt in op de komende krapte op de arbeidsmarkt. Meer zorg is nodig voor mensen. Een prettige werkomgeving maakt bedrijven een aantrekkelijker werkgever. Ouderen kunnen zo langer doorwerken. Medewerkers zijn productiever. De aandacht voor gezond werken neemt toe. Is de flexplek even comfortabel als de vaste werkplek? Als mobiele werkers niet (meer) beschikken over een goede kantooromgeving kunnen ze kiezen voor thuiswerken. Een slim en comfortabel kantoor bevordert betrokkenheid en samenwerking.

Nomadische werkdagen zijn complexer dan voorheen. Met werkplekken thuis, op kantoor en onderweg. Werk is ook intenser en onrustiger dan vroeger. Met handsfree bellen in de auto, overleggen tijdens de pauze op kantoor en onderweg iets afmaken op een flexplek. Minder  thuisgevoel, meer teruggeworpen op zichzelf. Toegenomen vrijheid heeft een prijs.

De keuze van werklocaties bij HNW verdient meer aandacht. Van bedrijven en van professionals. Het Nieuwe Werken vind overal plaats, op kantoor, thuis en elders. Wat is de visie van werkgevers op een goede werklocatie voor haar mensen? Is de werklocatie een nieuw agendapunt van werkoverleg? Wat vind de ondernemersraad? Een databank met geschikte werklocaties aanleggen? Of liever werken aan bewustwording met coaching en training?