Herontwerpen van grip op werk

Werkoplossingen

Werkoplossingen ontwerpen en realiseren doe ik al veertig jaar. Aanvankelijk was dat het bedenken van werkplekken en gereedschappen. Daarna ben ik mensen gaan opleiden en bedrijven adviseren. Inmiddels is werk herontwerpen ook een deel van mijn werk. Maar wanneer doe ik wat? Dat blijkt maatwerk te zijn.

Een ander verhaal

Tot 2014 heb ik verschillende publicaties geschreven. Daarna ben ik een nieuw pad ingeslagen. Ik wil weg van de gewoonte om werk te versimpelen, omdat de essentie van werkproblemen zo voor ons oog verborgen blijft. Ver doorgevoerd lean en mean werken levert in plaats van rendement juist complexiteit op. Ik wil echte werkoplossingen en die doelmatig en haalbaar realiseren. Maar hoe?

In de afgelopen 10 jaar heb ik aan een dozijn titels gewerkt en ook weer terzijde gelegd. De doelgroep klopte toch niet, de inhoud paste niet bij de tijdgeest of de tekst werd veel te lang. Telkens was er een andere reden waarom het me niet lukte om een tekst af te ronden. Ook gebeurde het regelmatig dat ik mijn eigen tekst herlas en er niet meer tevreden over was. Als vanzelf ontstond er een nieuw idee, een andere invalshoek, waar ik dan wel tevreden en enthousiast over was. Zo ging dat door, jaar in jaar uit. De laatste titel bedacht ik begin november 2023; 2 maanden na het overlijden van mijn moeder.

Achterflap

‘Herontwerpen’ is dus de laatste titel, die ik heb bedacht voor mijn boek. Het concept ligt bij enkele meelezers. Begin januari pak ik de draad weer op. De tekst op achterflap luidt nu als volgt:

De grootste innovatie in de 21ste eeuw zal menselijk zijn, dus niet technologisch. John Naisbitt. De afgelopen eeuw was anders: Ongeschoolde arbeiders deden simpel handwerk in fabrieken.

Hedendaags werk is technologisch, flexibel en intens. Het is er ‘altijd en overal’. Sinds de opkomst van computers, internet en mobiel werken is de aard van mensenwerk grondig aan het veranderen. Geschoolde professionals werken vooral met hun hoofd. Denk aan programmeurs, beleidsmakers en projectleiders. Machines nemen fysieke taken over van verplegers, zoals patiënten tillen in de zorg. Kinderen krijgen offline les van een leraar en doordachte online lessen en opdrachten.

In korte tijd is mensenwerk grondig veranderd, maar de organisatie ervan nog niet. De bedrijfscultuur, gewoonten en overtuigingen, zijn al een eeuw vrijwel hetzelfde. Zo komt hedendaagse breinarbeid of kenniswerk nu niet goed uit de verf. Mensen raken mentaal overbelast en gedemotiveerd.

‘Herontwerpen’ biedt lezers een visie en aanpak om zelf doelmatig en haalbaar in actie te komen. Dit verhaal leest als een inspiratiebron en aanmoediging bij zelf eigen taken beter gaan maken. Door kansen en mogelijkheden slim te benutten – op jouw menselijke maat – zul je meer bijdragen met minder moeite. Stress, werkdruk en demotivatie verminderen structureel. Werkplezier en invloed groeien. Werk van de toekomst is menselijk vernieuwd: mobiele mensen werken effectief en verantwoord.