Zwemmen in een wereld van mogelijkheden

met 2 reacties
Lekker vrij zijn, spelen, drijven en zwemmen!

Leven Lang Leren: van moeten naar willen’ is het onderwerp op 15 juni in de Metaal-kathedraal in Utrecht. Het verhaal van Farid Tabarki van Studio Zeitgeist spreekt me aan. Zijn visie gaat over transformeren; van ‘vast’ naar ‘vloeibaar’ werken. Ik zit in een oude metaalfabriek met pilaren van een kerk. In gedachten sta ik weer als kind aan de waterkant. Spring ik erin? Deze blog gaat over het ontwikkelen van durf, moed en kennis waarmee we ons beter en sneller aanpassen.

Nieuwe mogelijkheden. Bij water denk ik aan lekker afkoelen op een warme zomerdag, aan een bommetje doen, aan mooi duiken, elkaar achterna zitten in het water. Aan lekker gezond bewegen in de buitenlucht. Ik voel hoe mijn longinhoud groeit en mijn spieren aansterken. En dan moe slapen.

Toch weet ik nog goed hoe ik met zwemmen begon. Kunnen zwemmen was nog verplicht. ‘s Ochtends om een uur of 7 sta ik kleumend en bang naast het – nog onverwarmde – diepe van het Kristalbad van 13 graden. De meester pakt door; er zit niets anders op dan de instructies opvolgen. Binnen de tijd haal ik mijn eerste en tweede diploma inclusief gekleed en onder water zwemmen.

Probleem. Maar een zwemdiploma is niet meer verplicht. In de krant lees ik over vluchtelingen die hier verdrinken, omdat ze niet kunnen zwemmen en ook gevaren van stroming in rivieren en de zee niet kennen. In de krant lees is dat kinderen soms jaren bezig zijn met het halen van hun A-diploma.

Het Nieuwe Werken. Daar gebeurt iets vergelijkbaars. Mensen die gewend zijn aan werken op een vaste werkplek en op vaste kantooruren gaan vrij tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Op flexibele werkplekken en op verschillende locaties. Maar mensen leren vaak niet hoe ermee om te gaan.

Gevolgen: het werk doelmatig blijven doen lukt niet meer. Bij taakgericht werken wordt gewisseld van werkplek. Maar welke werkplek past bij het werk? Bij Het Nieuwe Werken blijkt een andere organisatie van het werk nodig. Voor ‘boven water blijven’ is nieuwe kennis en kunde nodig.

Conflict. Veel werkgevers hebben het Nieuwe Werken ingevoerd om zo kosten te besparen op vierkante meter kantooroppervlak. Voortaan werken mensen op flexplekken, thuis en elders. Het te verwachten rendement is vaak te hoog ingeschat. Risico’s en benodigde scholing zijn onderschat.

Daar komt nog bij dat werkgevers nog weinig rekening houden met veranderingen in het werk zelf. Simpel handwerk is geautomatiseerd. Mensen werken meer met hun hoofd. Veel taken zijn minder eenduidig, vager begrensd en complexer. Werkdruk, stress en burn-out zijn een groeiend probleem.

Transformatie. De huidige verandering – in hoe we werken – gaat veel verder dan kennis maken met nieuwe tools, zoals internet, smartphones, flexplekken en concentratiecellen. Hetzelfde werk doen ‘overal’ – in nieuwe omstandigheden – vraagt van mensen nieuwe kennis en vaardigheden.

Het ‘leven lang leren’ komt maar niet goed van de grond. Komt er teveel nieuwigheid op bedrijven af? Waar te beginnen? En hoe levert investeren in scholing ook nog rendement op in de bedrijfsvoering? Het is lastiger om goede eenduidige organisatie brede oplossingen te vinden.

Wat kan wel?. De toekomst van werk is divers; oplossingen op de werkplek zijn vaker maatwerk. Niet alleen op organisatieniveau; ook teams en individuen willen oplossingen die bij hun specifieke behoeften, taken en situatie passen. Het positieve nieuws is, dat zulke oplossingen er zijn. Nog positiever: mensen kunnen leren om die die zelf te ontwikkelen. En nog positiever: deze insteek – gericht op gedragsontwikkeling – is vaak duurzamer en goedkoper dan investeren in nog meer technologie.

Zwemmen in een wereld van mogelijkheden kan zonder te verdrinken. Met doelmatig investeren in de ontwikkeling van zelfsturende initiatiefrijke mobiele medewerkers. In een intake verkent we uw vraag – als werkgever of arbodeskundige – en uw mogelijkheden. U ontdekt de potentie van uw rol, taken en verantwoordelijkheden. U ziet dat productiever en gezonder omgaan met Het Nieuwe Werken mogelijk is. U geeft op maat invulling aan een leven lang leren.

Met dank aan NSvP en Instituut Gak voor deze leerzame dag!

2 reacties

  1. Instituut Gak
    |

    Fijn dat je ons vermeldt in je blog, maar de naam van onze organisatie is Instituut Gak ;-), zou je dit kunnen aanpassen? Dank!