Kantelen, omkeren, transformeren of horizontaal organiseren

met Geen reacties
Fietser op fietsbrug en helicopter

Iedereen beweegt anders. Beweging is er, op veel manieren. Doorpakkers onder ons willen liever nog sneller, slimmeriken bereiken liever meer met minder moeite. Deze week is op het journaal te zien dat de permafrost nog sneller ontdooit dan gedacht. Dat verandering nodig is is wel duidelijk. Maar hoe anticiperen? Passen we ons aan? Deze blog gaat over gedrag veranderen, over nieuw denken en doen.

Iets over mijzelf. Met mijn ontwerpachtergrond ben ik gewend me een mogelijke toekomst voor te stellen. Eind vorige eeuw ben ik weer zelfstandig geworden. Begin van deze eeuw viel mij op dat in mijn buurt meer zelfstandigen vanuit huis werkten. Tijd voor een wekelijkse netwerkborrel? Met mijn achtergrond in kantoorinnovatie en telewerken zag ik dit als ‘omgekeerd telewerken’; Je gaat er niet op uit voor een flexplek maar om collega’s te ontmoeten.

Na een verhuizing naar Utrecht in 2003 bleek het mogelijk mijn innovatieve idee verder te ontwikkelen met subsidie. Ik vertel er later wel wat meer over. Maar nu de relatie met de titel over kantelen enzovoort. Het denken en doen in de normale zichtbare economie – denk aan bedrijventerreinen – bleek heel anders dan die in een onzichtbare economie – achter voordeuren zonder bedrijfsnaam op de voordeur. Veel hoogopgeleiden wilden zo anders werken en geld verdienen dan in hun laatste baan. Bij subsidiegevers was het idee dat alle kennis van universiteiten komt. Maar zelfstandigen vonden dat ze zelf iets bijzonders te bieden hadden. Hoe vind je elkaar?

2004 Tot en met 2006 waren voor twee intensieve innovatieve jaren waarin ik ook de kans had om mijn bevindingen – als bestuurslid bij de Kamer van Koophandel – te delen met beslissers in de stad Utrecht. Vanuit huis werkende zelfstandigen zijn nu meer zichtbaar, maar hebben als zzp’ers nog steeds geen volwaardige plek in de economie en in de ontwikkeling van de toekomst van werk.

Mijn overtuiging en visie. Volgens mij gaan ontwikkelingen om ons heen nu zo snel – en zijn ze zo ingrijpend – dat het simpelweg geen optie is om eerst onderzoek te gaan doen en dan pas in actie te komen. Daar is geen tijd voor en het werkt ook niet meer. We zijn met zijn allen veel hoger opgeleid en willen zinvol bijdragen. En ik vind het ook goed dat iedereen zijn eigen ding kan doen en initiatief kan nemen.

Maar dat werkt dus alleen als je wel in verbinding blijft met elkaar. Als je de ander wel ziet staan, geïnteresseerd blijft hoe het gaat. Als mensen een soort van gelijkwaardig zijn en blijven. Als je elkaar op de een of andere manier begrijpt en rekening houdt met elkaar. Ook in betaald werk; of je nu werkt in een baan of als zelfstandige. Met meer ruimte voor diversiteit zijn we samen sterker.

Luchtige en levendige interactie. Kantelen, transformeren en nieuw organiseren – van verticaal naar horizontaal – gaat over nieuw bewustzijn ontwikkelen en achterhaalde gewoonten loslaten. Over collectief en creatief nieuwe kennis, kunde en overtuigingen ontwikkelen. Over allemaal actiever worden. Om te beginnen in het eigen werk; in eigen taken en rollen. Verantwoordelijkheden niet meer afschuiven, zoals bij verticaal organiseren de gewoonte is geworden. Horizontaal krijgen collectieve taken een invulling. Dat kan op leuke levendige wijze, in een werksessie Task Talk.