Bij harder werken wordt pauzeren belangrijker. De huidige transitie naar anders werken vraagt veel van mensen. We werken niet meer alleen met de handen, maar gebruiken ook meer het hoofd. Met beter ontspannen tussendoor blijven we beter functioneren. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Wil jij minder werkdruk en meer plezier ervaren in je werk? Lees dan hoe je slimmer pauzeert.
De werkdruk neemt toe. Het dagelijkse werk zelf is intensiever door veranderingen op de werkvloer. Tegelijk moeten we meer doen in minder tijd. ‘Problemen zijn niet op te lossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’, zei Albert Einstein al. Om werkdruk te verminderen is het nodig anders te gaan denken en doen. ‘We worden een lerende economie’, riepen zelfs politici afgelopen week in Nieuwsuur. Er is inmiddels maatschappelijk draagvlak voor dat idee.
Maar werken op de automatische piloot – zonder nadenken – verdwijnt niet zomaar. Mijn man kocht een product bij een supermarkt, dat duidelijk te laag was geprijsd. Hij wees erop bij de kassa en eenmalig voerden ze een prijscorrectie door. Hij betaalde veel te weinig. Een paar maanden later haalde hij een nieuwe voorraad en toen nog eens. Er was niets veranderd. Een ezel stoot zich in het gemeen … Was dit probleem te voorkomen? Natuurlijk! Niet met een dure cursus, maar wel met alerter werken. Dan valt je toch iets op en overleg je toch met een collega?
Mensen om me heen zie ik in onhandige patronen zitten. Ze blijven bijvoorbeeld de auto pakken, ook als je ergens handiger komt met het openbaar vervoer. In bedrijven blijven mensen alleen doormodderen, als iemand anders je zo verder kunt helpen. Mensen benutten vergaderingen onvoldoende om hun problemen op te lossen. Gisteren vertelde een manager mij over het zogenaamd ‘knijp of piep systeem’; managers voeren productienormen op totdat mensen gaan piepen. Maar mensen mensen die harder werken met hun handen, zullen minder betrokken, oplettend en nadenkend zijn, lijkt mij zo. ‘Wil je als manager domme fouten en overbelaste mensen of liever duurzame winst en tevreden personeel?’, denk ik dan.
Doorwerken tot je uitgeput bent – met burn-out tot gevolg – is geen optie in een dienstverlenende kenniseconomie. Het kan anders, als je wilt. Al werkend kun je, net als rijdend op de fiets, van richting veranderen. Zo blijf je fit en voldoe je aan groeiende eisen. Regelmatig even afstand nemen en nadenken in het werk wordt belangrijker, voor iedereen. Dat kan op veel manieren.
Tips. Ga eens na hoe je omgaat met je pauzes. Schieten ze erbij in? Wat voor ontspanning heb je eigenlijk nodig? Hoe vaak doe je het en hoe lang? Pauzeren kun je automatiseren of uitbesteden. Zo heb ik mijn pauzemanagement – achter de pc – geautomatiseerd met het gratis programma www.workrave.org. Ik krijg pauzes gewoon voorgeschoteld in de frequentie en tijdsduur die ik zelf heb ingesteld. Je kunt ook met een collega of huisgenoot afspraken maken over koffie en theepauzes. Wissel complexe denktaken eens af met simpele klusjes, je handen even gedachteloos laten gaan – zoals bij een afwas – werkt ontspannend voor lichaam en geest. De kenniseconomie draait om leren en creëren. Dat lukt beter als je ontspannen en fit bent.
Gebruik je hoofd, volg je hart. Zorg voor jezelf helpt uiteindelijk ook je baas en klant verder.