Intensiever werk kan extremer vormen aannemen. Dat merkte ik al in 1998 bij een project voor een ministerie. Beleidsmedewerkers wisselden intensieve communicatie af met toegewijde concentratie. Deze vormen van werken wilden zij goed en snel kunnen afwisselen. Hoe staat het hiermee anno 2014? En hoe ga jij om met concentratie en communicatie in het werk?
De ideale werkstijl van de beleid medewerkers van destijds zag er ongeveer als volgt uit. Zij beschikten over een eigen kamer, die zij helemaal inrichten naar eigen wens. Persoonlijke elementen hingen aan de muur voor een huiskamergevoel. Zij hadden aandacht voor een prettige, rustige en opgeruimde aanblik. Enkelen hadden een speciale plek ingericht om te mediteren. Na de concentratie in de eigen kamer wilden zij het liefst – nadat zij hun deur uitstapten – gelijk de minister tegen het lijf kunnen lopen voor overleg en uitwisseling en toetsing van hun ideeën.
Anno 2014 is er natuurlijk wel wat veranderd: internet en Social media zijn onderdeel geworden van normaal werk. Zo kun je communiceren in stilte – zonder anderen in je omgeving te storen; bijvoorbeeld even chatten met je collega’s en vrienden. Bij geconcentreerd werk – zoals het ontwikkelen van plannen en rapportages – heb je bronnen bij de hand voor het vinden van allerlei informatie en het kunnen verifiëren van eigen ideeën. Daarnaast ontdekken kenniswerkers, die samenwerken in een team, dat samenwerken in dezelfde ruimte ook helpt voor de creativiteit en ontwikkeling van ideeën.
Voor mij betekent het afwisselen van communiceren en concentreren vaak ook een verandering van focus. Bij communiceren richt ik me op de ander en zaken buiten mijzelf. Als ik me concentreer verschuift mijn aandacht vaak ook naar ‘mijn eigen ding doen’ en mezelf. Ik probeer die twee bewegingen dagelijkse op een natuurlijke manier af te wisselen voor een prettige balans; ’s morgen doe ik graag mijn belangrijke klussen en in de middag trek ik er vaker op uit.
Zelf beschik ik voor geconcentreerd werk over een comfortabele thuiswerkplek. Communicatie – besprekingen, bijeenkomsten en ontmoetingen – vinden vaak plaats op fietsafstand in de stad Utrecht. Een aantal locaties hebben mijn voorkeur en daarnaast kies ik voor de afwisseling regelmatig een plek, die ik nog niet ken. Waar mogelijk kies ik een locatie, die leuk is voor degene die ik ontmoet of die functioneel of bijzonder is. Thuis kan ik mijn spullen lekker laten liggen en tussendoor ben ik er regelmatig even uit. Nu denk je misschien: zo kan ik niet werken in een baan met flexplekken.
Tips. Ga eens bij jezelf na wat er nog meer mogelijk is. Vraag jezelf af hoe je je concentreert. Waar doe je dat? Wanneer? Lukt het om je goed te focussen op je werk? Kom je tot resultaat? Heb je voldoende rust? Vervolgens kijk je naar je manier van communiceren. Hoe doe je dat? Kom je tot de uitwisseling die je wilt? Is de omgeving ondersteunend en inspirerend? Vaak blijkt, dat het beter kan. Op kantoor is meer mogelijk dan je denkt. Ontdek die cocon voor rustig telefoneren of die overlegplek, die alleen tijdens de lunch bezet is. Thuiswerken of een derde werkplek kunnen een optie zijn. Stap uit je comfortzone en probeer iets nieuws!
Anno 2014 is de hoeveelheid te verwerken informatie en communicatie zo groot, dat als tegenhanger ook de behoefte aan stilte, rust en zelfreflectie toeneemt. Mensen kunnen beter omgaan met vrijheid in het werk, als ze zichzelf kennen en proactief invulling kunnen geven aan hun eigen behoeften met passende werkvormen.
In de uitvoering van taken ontstaan nieuwe bijzondere werkstijlen. Daarmee stijgt ook de behoefte aan een diversiteit aan oplossingen, die zulk werk goed ondersteunen. Alleen met flexplekken kom je er niet meer. Verbaas je en geniet van het ontdekken van ongebruikte mogelijkheden en de verrassingen die slimmer communiceren en je concentreren in het werk kunnen bieden.