Wat gebeurt er in de praktijk met de nieuwe Arbohandreiking vraag ik me deze week af. Gaan bedrijven daarmee meer vernieuwen? Dient die ook voldoende belangen van individu en samenleving?
Europees onderzoek laat zien, dat Nederland achterloopt bij het ontwikkelen van haar bedrijfscultuur en managementstijl. Werkdruk en psychosociale problemen – zoals stress en burn-out – zijn bij ons de belangrijkste veroorzakers van ziekteverzuim en uitval. In ongeveer de helft van de gevallen voeren bedrijven Het Nieuwe Werken in om kosten te besparen. Ik zie nog niet hoe dat kan gaan werken.
Mij verrast het niet, als bedrijven in de ‘kaasschaafstand’ de handreiking gaan uitleggen in eigen voordeel. Thuiswerkers hoeven hun baas slechts te beloven om na elke 2 uur te pauzeren. Goede kantoorwerkplekken kunnen verdwijnen, dat is goedkoper. Jullie willen toch zelf overal werken? Als je maar op tijd je werk inlevert! Lekker makkelijk je probleem externaliseren; die instructie kan wel simpeler.
Maar wat als bedrijfsprocessen vastlopen, klanten naar concurrenten gaan en medewerkers niet herplaatsbaar blijken? Bedenkt u hoe het anders kan? Tegen de stroom in, vol passie! Transformeert u kaas schaven naar waarde creëren? Van stress naar welzijn. Met visie en beleid voorbij de handreiking …