Zelfzorg na polsbreuk

met Geen reacties

Facilitering van zelfzorg blijkt nog in de kinderschoenen te staan. Zelfzorg ondersteunt Het Nieuwe Werken. Verzuim van bedrijven kan zo naar beneden. Medewerkers kunnen gezonder aan het werk. Een ervaring uit de praktijk: revalidatie na polsbreuk. Hoe zijn schade en leed te beperken?

Behandeling en herstel van bijna 300.000 pols-  en handletsels blijkt in 2012 ongeveer 540 miljoen euro te kosten. Dat hoge bedrag komt mede door verzuim bij bedrijven. Begin dit jaar schreef ik hoe ik gedeeltelijk doorwerkte met het creatief ontwikkelen van ‘Een andere werkstijl’. Dit keer ga ik in op het proces van herstel. Hoe kan ik snel en goed herstellen van de klap? Kan ik zelf de kosten beperken?

Ben er nu 2 maanden mee bezig, iedere dag. De zes hand- en polsoefeningen in de brochure van het ziekenhuis kan ik dromen. Omdat ik graag wilde dat de revalidatie sneller zou kunnen gaan, ging ik op onderzoek uit. Ik googelde info van ziekenhuizen en instructies van een fysiotherapeut bij elkaar. Daar begon mijn zoektocht naar eigen oplossingen. De belastbaarheid van arm en pols ging ik geleidelijk verhogen met het gebruik van gewichten. Eerst oefende ik met gevulde flesjes, daarna met halters van de Kijkshop. Toen ik weer Tai Chi kon gaan doen, voelde ik hoe mijn pols weer bij mijn lijf ging horen.

Er bleek nog veel meer mogelijk. Handen voorafgaand aan oefeningen actief opwarmen; handpalmen op elkaar en wrijven. Logisch, maar ik vond het nergens in gedownloade instructies. Insmeren van mijn vingers, handen, pols en onderarm met massageolie verbetert de doorbloeding. Het litteken wordt weer rood, maar dat blijkt juist goed voor de genezing van de wond. Mijn ledematen zijn gelijk minder dik. Gevoelige plekken kan ik zo extra vertroetelen. Op YouTube staan handmassagefilms. Nog een tip: doe de oefeningen in lauwwarm water. Ik ben nog steeds snel moe, maar dit is heerlijk en werkt geweldig.

Mijn zelf uitgevonden zelfzorg blijkt effectief. De chirurg is tevreden over het snelle herstel van de complexe breuk.  Kosten van fysiotherapie heb ik uitgespaard. Maar waarom is dit soort van basale kennis niet beter toegankelijk? Op internet vind ik wel medische informatie over soorten polsbreuken en ingrepen met platen en schroeven. Over (zelf) revalideren vrijwel niets. Hier ligt een markt open. In een sfeer van vertrouwen en verbinding kan zelfzorg bedrijfsrisico’s verminderen en rendement verhogen.