Kennis ontwikkelen

met Geen reacties

Hoe weet je wat echt werkt bij Het Nieuwe Werken? Proeftuinen en experimenteerruimte in functies bieden daarvoor uitkomst. Lees verder over radicale vernieuwing en over het creëren van inzicht in arbeidsomstandigheden altijd en overal.

“Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid”, zei Albert Einstein al. Vanmorgen was ontwerper Daan Roosegaarde op BNR radio. Hij zei: “In Nederland is ruimte creëren voor experimenteren extreem moeilijk.” Hij doet dat ondermeer in Sjanghai, waar hij ‘gaten schiet’ in dikke smog en vervolgens deze vervuiling opvangt en omzet in diamanten. Wat een prachtige metafoor voor de waarde van vernieuwing! Daan zegt: “Beginnen met het regelen van budgetten werkt niet. Je kunt beter eerst je dromen goed doordenken. Wat wil je precies?”

Mijn droom is de blije en gezonde mens, die met zijn passie en kennis creatieve ideeën ontwikkelt en ongebaande paden van HNW begaanbaar maakt. ICT-bedrijven ontwikkelden mooie virtuele werkruimten, waar mensen met elkaar online kunnen chatten en informatie uitwisselen. Maar echte mensen zijn niet alleen mentaal actief met hun hersenen. Zij bewegen ook in de fysieke ruimte met hun lijf van aardse zaken als botten, spieren en bloed. De huidige eenvormigheid in flexplekken blijkt wel goedkoop maar niet efficiënt, is dit weekend in de NRC te lezen. Waarom krijgt iedereen – jong, oud, administrateur of kenniswerker – dezelfde werkplek? Dat kan beter.

Mensen hebben behoefte aan een locatie waar zij gelukkig kunnen zijn. Ook hebben we een plek nodig om – doelmatig en liefst op een eigen manier – goed te kunnen werken. Gezonde arbeidsomstandigheden bij Het Nieuwe Werken helpen bedrijven met het opvangen van verwachte tekorten aan voldoende goed personeel en bij het borgen van bedrijfscontinuïteit. Een arbowerkgroep van Forum Duurzaam Werken heeft inmiddels twee keer een arbohandreiking uitgebracht. Voorzichtig is – in overleg met veel partners – een basis gelegd onder een aanzet voor zoiets als een praktijk van goede arbeidsomstandigheden bij Het Nieuwe Werken. Een Arbowerkgroep 3.0 staat in de steigers. Hoe verder?

Laat Arbowerkgroep 3.0 in 2014 een proeftuin ontwikkelen voor het genereren van kennis en ideeën over slimmer en gezonder werken. Dan kunnen we on- en offline werken op diverse manieren gaan combineren en gewoon uitproberen. Op naar betere integratie van nieuwe oplossingen in dagelijks werk. Op naar nieuwe business op menselijke maat.