Arbo-informatie over HNW

met 2 reacties

Op 10 november 2011- op de jaarlijkse dag van het Telewerkforum – presenteerde ik met persoonlijke beelden mijn publicatie met als titel ‘Nieuwe werkstijlen’ (Eveleens, Sdu, 2011). Ik overhandigde het eerste exemplaar aan Adriaan Weber, beleidsadviseur bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Na afloop kregen de deelnemers ‘AI-57’ mee naar huis.

De inhoudsopgave en H2 over werkstijlen in ontwikkeling is te downloaden. Dit hoofdstuk gaat over de achtergronden van Het Nieuwe Werken. Over toenemende complexiteit van werkprocessen en taken. Over intensiever en flexibeler werk. Over werksystemen.

Online toegang tot alle AI-bladen (Arbo Informatiebladen) is desgewenst mogelijk met een proefabonnement van een maand via Arbozone. Rendement en risico’s van telewerken  (Eveleens, Sdu, 2006) is niet meer in de verkoop en kunt u integraal downloaden (3 MB).

De uitgever (Sdu) gaf na 10 november het volgende persbericht uit: ‘Het boek ‘Nieuwe werkstijlen’, geschreven door ir. Wietske Eveleens, is op 10 november gepresenteerd op het jaarcongres Telewerkforum. Snelle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen maken nieuwe werkstijlen tot een actueel onderwerp. Denk aan ‘Het Nieuwe Werken’, flexibel werken en tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Dit kan de organisatie veel rendement opleveren, in productiviteit en efficiency, maar er ontstaan ook nieuwe risico’s.

Nieuwe werkstijlen, verschenen als AI-blad 57, geeft een overzicht van de diverse vormen van nieuw werken. Daarbij komen de voor- en nadelen uitgebreid aan bod. De veranderende arbeidsorganisatie en de diverse vormen van ‘Het Nieuwe Werken’ worden beschreven, met veel aandacht voor het herkennen en voorkomen van risico’s. Zowel voor de werknemer als voor de werkgever, die in dit boek een leidraad vindt voor het invullen van de zorgplicht en een handleiding voor de implementatie van nieuwe werkstijlen.

Dit Arbo-Informatieblad geeft inzicht in rendement en risico’s van nieuwe werkstijlen. Dat kan bijdragen aan het bevorderen van veilig, gezond en duurzaam werken.
Praktische tips en oplossingen voor de dagelijkse praktijk van het nieuwe werken maken het boek tot een compleet naslagwerk voor alle betrokkenen. Zowel arbo- en HR-professionals als preventiewerknemers, managers en werkgevers kunnen met Nieuwe werkstijlen rekening houden met de mogelijkheden en de risico’s van het nieuwe werken.

Nieuwe werkstijlen – voor dynamischer en duurzamer werken

Arbo-Informatieblad 57, 1e druk 2011

Auteur: ir. Wietske Eveleens

Sdu Uitgevers, ISBN 9789012571470,  € 40,90.

Meer informatie en bestellen: Nieuwe werkstijlen (AI-57), 1e editie 2011 ISBN 9789012571470

2 reacties

  1. Alex van der Wal
    |

    Beste Wietske Eveleens,

    we troffen elkaar vanavond bij de verenigingsbijeenkomst van de Ergonomen en de Register ergonomen in Den Haag. Fijn om te horen dat je mijn bijdrage over werkplezier heb gewaardeerd. Dat je bestaande denkbeelden zijn bevestigd en andere perspectieven daarop zijn geopend voor je. Ik lees hier dat je een interessant boek hebt geschreven over werkstijlen voor dynamischer en duurzamer werken. Daar wil ik wel eens verder met je over sparren.

    In ieder geval wil ik je drie suggesties mee geven voor de ontwikkeling van het nieuwe werken:

    1 de aandacht voor de mensen die niet het nieuwe werken gaan doen (omdat dit voor hun werk niet kan) gaan toch aanzienlijke veranderingen meemaken. Zij krijgen het oude werken 2.0. Zonder goede begeleiding gaan deze mensen minder presteren én eerder uitvallen door afname van energiebronnen als sociale steun, verbinding en veiligheid.
    2 Veel nieuwe werk werkers vinden de geboden transactie in het nieuwe werken zeer voordelig en stappen dus gemotiveerd in. De mensen die de transactie niet interessant vinden én die wél mee moeten in HNW zullen iets anders nodig hebben voor de verandering. Wat heeft de organisatie dan aan energiebronnen te bieden?
    3 Binnen het nieuwe werken ontstaat meer autonomie (voor velen een bron van energie) Om echter duurzaam productief te zijn voor de organisatie is verbinding en meesterschap nodig. Hoe kunnen medewerkers die verbinding én de meerwaarde van het deel zijn van de organisatie voor het ontwikkelen van meesterschap toch blijven ervaren binnen het nieuwe werken?
    Veel organisaties die de 20% rendementsstijging al doorrekenen in hun plannen bij de invoering van HNW zullen deze winst moeten aanpassen door te verwachten verliezen: door minder productie bij de ‘oude werkers 2.0’, de terugloop in nieuwe werkers die door de transactie alleen niet worden gemotiveerd én de afname van verbinding en meesterschap en toename van verloop.

    Tenzij natuurlijk de bedreigingen worden omgezet in kansen met een gedegen plan van aanpak. Want verbinding, autonomie en meesterschap ontstaat o.a. door transformationeel leiderschap. Dus het nieuwe werken vraagt vooral om nieuw leiderschap!

    Plezierige groeten, Alex van der Wal

    • Wietske
      |

      Het heeft door omstandigheden even geduurd voordat ik reageer. Dank je voor je waardevolle bijdrage. Mooi hoe je energie als belangrijke bron benoemt voor willen en kunnen veranderen. Hoe zie jij dat, als je moet? Volgens mij heb je dan gelijk al minder energie om ermee aan de slag te gaan. Ik ben het met je eens, dat mensen voor wie Het Nieuwe Werken geen optie is het toch lastig kan zijn om er goed mee om te gaan. Bijvoorbeeld als collega’s het wel gaan doen of jijzelf wordt gedwongen door je baas. Zou niet moeten, maar komt wel voor. Zou het leuk vinden om ons gesprek te vervolgens. Succes voor nu, er is veel werk te doen op het raakvlak van werkomstandigheden en slimmer werken. Hartelijke groet, Wietske