Geld verdienen

met Geen reacties

Als Nederlands burger vind ik dat ik recht heb op perspectief. Hoe kunnen en gaan we in de toekomst ons inkomen verdienen? Zo kan ik beter mijn eigen ding doen om er samen sneller bovenop te komen. Herkenbaar?

Als zelfstandige heb ik geen bestaanszekerheid, omdat ik ondernemer bent. Ik heb geen recht op minimumloon of bijstand. Mijn inkomen daalt sneller dan dat van werknemers om mij heen. Ik ben goed opgeleid en heb veel ideeën. Ik ben expert namens Nederland in een internationale ISO-werkgroep. Toch verdien ik (te) weinig. Al jaren geniet ik ’s zomers van een straat zonder auto’s; mijn buren met baan zijn allemaal op vakantie.

Het ondernemen spreekt mij aan, omdat ik zo innovatiever kan zijn. Ik zit minder vast in bestaande structuren en systemen. Ik heb coachklanten en publiceer. Ik borrel maandelijks met collega zelfstandigen in mijn wijk. We starten binnenkort weer een acquisitietraining zonder docent; we helpen elkaar en dat inspireert. Deze zomer organiseerden we een reeks workshops om te verkennen of en hoe we slimmer kunnen samenwerken en (betaald) werk kunnen genereren. Voor mijn eigen gevoel ben ik zinvol bezig en het is nog leuk ook! Subsidie komt er niet aan te pas.

Nu wil de overheid ook zelfstandigen korten op hun zelfstandigenaftrek. De meeste kiezers van de PvdA hebben kennelijk banen of een uitkering. De VVD neemt het liever op voor het grotere gevestigde bedrijfsleven, waar veel banen verdwijnen. Degenen die al vijf jaar klappen opvangen in de economie – 800.000 zelfstandigen – moeten gaan meebetalen. Hoe kan zo nieuwe duurzame bedrijvigheid ontstaan?

Elk volk of land krijgt of heeft de regering die het verdient. Dus zijn wij het zelf, die zulk onzinnig beleid willen. We zijn toch hoog opgeleid, creatief en intelligent? Kunnen we niets beters verzinnen? De paarden die de haver verdienen, krijgen die niet. Daar kan ik nog overheen komen. Maar daarmee hoeft de overheid nog niet een kind met het badwater weg te gooien!

Ik wens onze nieuwe koning toe, dat hij beleid met perspectief – voor iedereen – mag voorlezen op Prinsjesdag.