Een goede werkstijl is gezond en veilig. Slim omgaan met risico’s van Het Nieuwe Werken levert werkplezier op. Waarom staat er dan ‘ergonomische gevaren’ op een ‘themanummer ergonomie’? Zulke onzin irriteert mij.
Op de cover van het laatste blad Facilitair gebouwbeheer week 10 van 4 maart lees ik de gewraakte kop. Verder lezend kom ik ‘gezond verstand of zieke ergonomie’ tegen boven een column over Het Nieuwe Werken. Als ik een leek geweest zou zijn in ergonomie wist ik het dan wel: Ik kies voor gezond verstand, want zieke ergonomie heb ik niet nodig! Wat een onzin. Ergonomische kennis wordt juist belangrijker als je altijd en overal werkt. Dat je je gezond verstand moet gebruiken is vanzelfsprekend.
Altijd en overal gezond en veilig werken werken is mogelijk. Dat wil ook iedereen. Fysiek en mentaal belastende taken – zoals bij beeldschermwerk – zijn te verlichten. Niet alleen met slim gedrag, maar ook met ergonomische oplossingen. Dat gaat verder dan de aanschaf van een concepthouder of pauzesoftware. Eerst is een taakanalyse nodig. Wat doe je precies? Hoe lang? Hoe vaak? Hoe belastend is het werk? Pas als je begrijpt hoe overbelasting ontstaat, kun je risico’s effectief voorkomen.
Werk wordt complexer. De noodzaak van een goede afstemming tussen mens en techniek wordt zichtbaar. Ergonomisch ontworpen oplossingen zijn integraal en slim maatwerk. Geniet ervan!