Mijn irritatie over ergonomie in kantoortijdschriften houdt mij danig bezig. Waar komt die vandaan? Van verkooppraat? (Het woord ergonomisch brengt geld in het laatje.) Of is er meer?
Het minder belastend maken van statisch en routinematig werk is geen ‘zieke ergonomie’. Ook beeldschermwerk willen we ergonomisch verantwoord kunnen doen. Bijvoorbeeld met een goede werkplekinrichting, pauzesoftware en speciale hulpmiddelen. Daarnaast kunnen en moeten medewerkers gezond nieuw leren werken met het ontwikkelen van slim gedrag: vaker opstaan, meer bewegen en van houding wisselen. Ook dat zijn relevante menselijke factoren.
Als expert in ergonomisch ontwerpen heb ik last van de klantassociatie met ergonomische accessoires. Extra voetenbankjes, laptophouders en toetsenborden maken werkplekken vaak rommeliger en lastiger schoon te maken. Als ontwerper van ‘goed werk’ streef ik graag naar oplossingen met weinig techniek en veel functionaliteit. Een strakke oplossing op maat is aantrekkelijker en kost minder. Mijn werkterrein heb ik verbreed naar advies over gedrag en slimmer werken. Voor mij is dat ergonomie. Voor de markt ook?
Het woord ergonomisch brengt dus geld in het laatje. Met beloftes, zoals meer comfort en productiviteit. Ergonomen hebben gemengde gevoelens bij hoe dat gebeurt. Het vakgebied kan in een twijfelachtig daglicht komen te staan. Wat te doen? Ik sprak erover met mijn man, die filosoof is. Iedere generatie moet opnieuw uitvinden wat ‘goed’ is, zei hij. Dus: Tijd om ons te herbezinnen op wat goed werk is en op gezonde ergonomie.