Dynamisch en divers

met Geen reacties

Dat is Het Nieuwe Nieuwe Werken. Mensen werken op verschillende plekken en ontwikkelen hun werkgedrag op eigen individuele maat. Is dat drukker? Dat kan juist rustiger zijn. Weten hoe?

De focus in de uitvoering van werk verschuift van machines naar mensen. Het monotone geluid van stampende machines ebt langzaam weg. Bedrijven en managers bepalen en beslissen niet meer alleen hoe het werk gebeurt. Levendige organisaties, groepen en mensen presteren beter. Zij ontwikkelen hun eigen beweging, energie en ritme. Standaardisatie en uniformiteit in werkwijzen maken plaats voor individuele kwaliteiten en diversiteit in werkoplossingen. Is dat complex? Ja. Onwerkbaar? Nee.

Een ISO-norm uit 1981 beschrijft hoe gezonde productiviteit is te realiseren. De context bij de eerste editie is de productie in fabrieken. De tweede revisie van de basisnorm ISO 6385:2004 ‘Ergonomic principles in the design of work systems’ ging op 17 juni van start in Delft. Als expert namens Nederland hield ik een korte presentatie over werksystemen bij Het Nieuwe Werken. De vijf andere deelnemers uit Japan, Groot Britannie en Duitsland stemden er volledig mee in. Zo werkt het, met beweging!

Dynamiek en diversiteit. De vakantieperiode benut ik voor genieten en opdoen van nieuwe inspiratie ergens anders. In juli en augustus schrijf ik geen columns. Ik wens iedereen veel plezier en nieuwe energie deze zomer. Graag tot september.